söndag 8 februari 2009

jPod - Douglas Coupland

Den andra boken av Adams jag läser, och den underligaste!

Vi får följa Ethan som jobbar med att utveckla dataspel på ett stort företag. Avdelningen där han och hans vänner sitter kallas jPod, då alla har efternamn som börjar på J.
Så en helt vanlig dag ringer Ethans mamma och ber om hjälp med att göra sig av med ett lik efter en biker. Det var en olycka, som hans mamma uttrycker sig.
Ethan som är en snäll pojke hjälper sin mamma, och även sin pappa med alla deras problem om maja-plantor i källaren, till flickvänner som inte kan ta ett nej.

På jobbet gör Ethan och hans vänner så lite som möjligt. Skriver listor om alla saker, tävlar i tetris och snackar skit om Douglas Adams, som ses som en onding.

Mitt i alltihop åker Ethan till Kina, för att hämta hem sin förra chef, som blivit heroinist mitt ute i obygden, på en skofabrik. Och väl där träffar dom Adams, och ber om hjälp att komma hem, då en sjukdom värre än SARS spridit sig i Kina.
Och för Ethan så är Adams lika ond som dom snackat om på jPod.
Men det tycker inte hans vänner, då Adams kommer förbi på jPod en dag, medan Ethan är ute på ärenden.

En osammanhängande bok, som på samma gång är sammanhängande. Avsaknaden av kapitel tror jag har med saken att göra. Sedan alla underliga texter mitt i allt, som visar vad dom pysslar med på jPod. Lekar och pi står över flera sidor, där man inte orkar läsa för det är inte relevant till boken, och skrivet med minitext.
Dock är hela historien i sig, en helt okej grej att läsa. Men inte på det sätt som den var skriven just nu.

Adams andra bok jag läst, Girlfriend in a Coma, var iaf sammanhängande och helt okej. Men denna, jPod, var något i särklass. Hade det varit den första bok jag läst av honom skulle jag aldrig läsa något mer igen!

1,5 pluppar av 5

2 kommentarer:

  1. Jag tror du misstar Douglas Coupland med Douglas Adams, den senare som skrev Liftarens guide till galaxen-serien. Jpod är dessutom mer sammanhängande om du läser Microserfs innan.

    SvaraRadera
  2. Oj, så pinsamt! Jag skyller på att jag var trött.. Fick ju en del av namnet rätt iaf. ;)
    Men tack för tipset om Microserfs! Man kanske får ta och läsa den framöver...

    SvaraRadera