torsdag 5 februari 2009

A clockwork orange - Anthony Burgess

En klassiker, en kult, en underlig historia.

Vi får följa Alex, en ung kille, i en annorlunda värld, kanske inte så långt bort som man vill hoppas på.
Alex och hans tre kompisar är ligister, unga killar som tar natten i besinning. Det är längre inte många äldre som går ut efter mörkret fallit. Alltför många ungdomar som misshandlar, våldtar och stjäl.

Men så en natt vänder sig Alex vänner sig emot honom och sätter dit honom. Han hamnar i fängelse, där han fortsätter relativt normalt. Inget konstigt med att vara i fängelse.
Men staten försöker få bukt med allt bråk på nätterna, och inleder ett experiment, där Alex får vara med och vara försöksperson.
Dom tvingar honom att titta på filmer med våld och sex som innehåll. I flera timmar varje dag är han tvingad att titta, och han mår mer och mer illa för allt han ser.
Så släpper dom ut honom, och han återvänder till sitt föräldrahem, där han upptäcker att saker är inte som det var för två år sedan.

Alex inser att han inte har mycket kvar att leva för, då ingen av hans gamla vänner finns kvar, och våld och sex får honom att må illa. Vad ska man ta sig till när den värld man en gång kände inte längre vill kännas vid en själv?

Förutom att det är en helt psykotisk historia, som för all del väckte mycket uppmärksamhet när den kom, vilket den inte längre gör då våld är mer accepterat idag. Jag har ju inte sett filmen, vilket jag tänker göra, även fast jag inte tycke om boken.
Det var dock intressant läsning, om allt våld och livet dom levde. Som tack och lov bara är fiktion.
Det var inte en lättläst bok, för hälften av boken består av ett slags slang, från ryska. Som dom sedan översatt till svenska. Ord som grodisar och plattisar, råttan och jag vet inte vad. Och självklart hittar jag en ordlista i slutet på boken när jag läst ut den.

2 pluttar av 5

2 kommentarer:

 1. Visst är det härligt när man hittar ord- person förklaringar på slutet när man har #¤%"*-it sig igenom en bok o om den är seg också, men är man boknörd 93% så är man, kan göra nördtestet hos Pockethexorna o var gärna med i vår egen "rösta på 2008 års pocketomslag" test!

  Har inte läst el. sett "A clokw..." o blir nog inte så sugen nu heller, tack för varningen! många böcker skulle verkligen må bra av ny översättning som tex. de gjort med "Sagan om ringen" böckerna.
  Men annars kan jag rekom. 70-tals boken (finns som pocket kopl. verk) "Liftarens guide till galaxen" av Douglas Adams både kul o läsvärd, vi har även filmen som också är underbar om man nu gillar eng. humor.

  Jaha nu gjorde jag det igen, det man inte ska göra i bloggvärlden, skriva ett helt brev i stället för ett inlägg, förlåt! (men kanske trevligt ändå?)

  Kramis/sagt av Hexan själv

  SvaraRadera
 2. PS. till kom. ovan; namnet på din blogg är ju riktigt skön (citat ur en bok?) speciellt när man har några skruvar i sin egen för att hålla allt på plats!DS

  SvaraRadera